Domeinnaam of bedrijfsnaam bedenken

Een domeinnaam of bedrijfsnaam bedenken is soms een uitdagende opgave. Je wilt een bedrijf of website beginnen, maar hoe kies je de juiste naam?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je een naam wilt vastleggen.

Om jezelf een hoop ellende achteraf te besparen, controleer altijd eerst de volgende zaken:

Als een naam als merk staat ingeschreven en erg overeenkomt met de plannen die jij voor ogen hebt, dan is het beter om voor een andere naam te kiezen. Rechtszaken zijn erg duur en eenvoudig te voorkomen.

Als een naam bij de KVK staat ingeschreven is het eveneens beter om voor een andere naam te kiezen. Naast het feit dat je geen zin hebt in conflicten, is het natuurlijk ook zo dat je een unieke naam wilt hebben.

Pas op voor een slechte reputatie

Daarnaast, Google eens op de bedrijfsnaam die je voor ogen hebt. Typ de naam gewoon eens in en kijk wat voor zoekresultaten daar uit komen.

Voorbeeld: Recent wilde ik de naam Bedrijfspagina.nl registreren. Mooie naam toch? Maar na een gerichte Google zoekopdracht kwam ik het volgende resultaat tegen:

domeinnaam of bedrijfsnaam bedenken

 

De mensen achter bedrijfspagina.nl hebben de naam van bedrijvenpagina.nl misbruikt. Als je op de link klik lees je dat er hele rechtszaken plaatsvinden.

In dit geval is het dus beter als je voor een andere naam kiest. Ondanks dat het een mooie naam is, wil je niet geassocieerd worden met dergelijke duistere praktijken.

We gaan dus weer verder zoeken.

Google hecht geen waarde aan EMD

Om alvast een zorg bij je weg te halen, google hecht geen waarde (meer) aan EMD domeinnamen. EMD staat voor Exact Match Domains. Zo, nu kan je gerust verder gaan zoeken met de wetenschap dat je geen zak met geld neer hoeft te leggen om resultaat te boeken.

Vaak denken mensen nog dat je met een exact match domain meer resultaat zal behalen in de organisch zoekresultaten. Dit is niet zo. Je krijgt geen voorrang op je concurrenten omdat jij een dure domeinnaam hebt gekocht.

Wel is het zo dat een exact match domain vaak al erg oud is en jaren geleden voor het eerst is geregistreerd. Het is dus goed mogelijk dat er in het verleden al een website op heeft gestaan en dat er online marketing werkzaamheden op de domeinnaam zijn uitgevoerd.

Denk hierbij aal SEO werkzaamheden en linkbuilding. Backlinks verdwijnen niet zomaar, dus als zo’n domeinnaam nog een (kwalitatief) backlink profiel heeft, dan kan het wel zo zijn dat dit in je voordeel zal gaan werken.

Echter, 20 jaar geleden was het een stuk eenvoudiger om organisch resultaat te behalen. De kwaliteit van de backlinks was een stuk lager dan de kwaliteit die nu nodig is om organisch mooie resultaten te behalen.

Het kan dus zijn dat de prachtige domeinnaam die je op het oog hebt een spammy backlinkprofiel heeft. Maar hoe controleer je dat?

Er zijn een aantal zeer handige tools om dit te controleren. Deze tools zijn doorgaans niet gratis, maar in sommige gevallen kun je ze wel gebruiken met beperkte functies.

Ahrefs heeft bijvoorbeeld de Free backlink checker. Hiermee kan je een gedeelte van het backlinkprofiel van een domeinnaam controleren. Niet heel uitgebreid, maar voldoende om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de backlinks.

Je zinnen gezet op een domeinnaam

Je hebt je zinnen gezet op een domeinnaam, maar deze blijkt een spammy backlink profiel te hebben. Wat nu?

Om te beginnen kun je contact opnemen met de eigenaars van de websites waar de links vandaan komen. Vraag ze of ze de backlinks naar jouw website willen verwijderen. Als er een actieve webmaster aanwezig is achter die website doen ze dit vaak wel.

In sommige gevallen is er geen actieve webmaster aanwezig, of krijg je spammy backlinks uit het buitenland binnen. En jij spreekt geen chinees.

In dat geval kun je gebruik maken van de Google Disavow functie. Hiermee kan je alle backlinks die geen positieve invloed hebben op jouw domeinnaam of website disavowen. Google telt die backlinks dan niet meer mee. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovend klusje kan zijn, en dat het even kan duren voordat de backlinks uit het link profiel verdwenen zijn.

Inspiratieloos? Geen nood!

Bij een domeinnaam of een bedrijfsnaam bedenken kan het voorkomen dat je inspiratieloos raakt. Je bent al een poosje op zoek en alles wat je bedenkt lijkt het toch niet te zijn, is al geregistreerd of ingeschreven als bedrijfsnaam. In dat geval denk ik graag met je mee. Neem even contact op om de mogelijkheden te bespreken, of neem een kijkje in de namenwinkel.